Dansens vett & etikett

Socialdans

Vad spelar banden för musik?

Varje band har sin egen stil och musik, men spelar i regel alltid två snabba och två långsamma låtar i rad, alltså två låtar som passar bra till bugg och två låtar som passar bra till foxtrot.

 

Hur många låtar är en dans?

När du är ute och dansar och har blivit uppbjuden eller bjudit upp dansar du med samma partner i fyra låtar. En dans är alltså två snabba låtar och två långsamma. I vissa delar av landet är en dans endast två låtar. Är du osäker, våga fråga vad som gäller på det aktuella dansstället.

 

Får jag bjuda upp vem som helst?

Givetvis får du det! Inställningen på dansgolvet ska alltid vara “alla dansar med alla” och för att få nobba måste det finnas goda anledningar. En god anledning kan vara att den som bjuder upp är märkbart berusad. Sista dansen är ett undantag, den är ofta förbokad av livspartnern. Inställningen “alla dansar med alla” gör dansbanorna inbjudande för alla, oavsett hur många man känner sedan innan.

 

Vad är “damernas” och “herrarnas”?

I vissa delar av landet gäller damernas och herrarnas. Skyltar sätts upp i lokalen för att visa vems tur det är att bjuda upp.

 

Vad betyder demokratisk dans?

I de södra delarna av landet (Gävle och söderut) gäller demokratisk dans. Då får man bjuda upp fritt, då herrarna ofta är färre gäller det som dam att vara aktiv.

 

Finns det någon klädkod?

Nej, du bör ha på dig bekväma kläder som du kan dansa i under flera timmar.  Många dansare har med sig extra tröjor att byta med under kvällen, det är en bra idé då man ofta blir varm när man dansar på fulla dansgolv. Ett tips är att ha ombyte i liknande eller samma färg, då känner damerna/herrarna lätt igen dig även efter pausen.

 

Varför nästan töms dansgolvet på givna tider under kvällen?

Någon eller några gånger under kvällen har bandet paus. De rutinerade dansarna kan tiderna och går ofta mot cafeterian lite tidigare för att undvika kaffekön. Fråga i entrén eller i kafeterian när pauserna är så vet du varför dansgolvet plötsligt blir folktomt.

 

Vad är dansriktning för något?

Dansriktningen är det allra viktigaste på dansgolvet. Man dansar alltid motsols på dansgolvet, detta kallas dansriktningen. Att ha en dansriktning gör att krockar minimeras och skador uteblir. Som danspar har man gemensamt ansvar att dansa motsols, och tillsammans med dina vänner på dansgolvet måste man våga säga till paret som dansar åt fel håll, givetvis på ett trevligt sätt.

 

Går det för snabbt ute längst kanterna?

De allra snabbaste dansarna är alltid längst ut på dansgolvet, närmast kanterna. Även detta är för att minimera krockar, tempot ökar ju längre från mitten du är och när paren håller samma tempo behövs inga “omkörningar” göras. Som nybörjare, börja dansen i mitten av golvet för att inte (av misstag) bli “pådansad”.

 

Vem kastar kaffe i hörnet?

När du dansat en tid inser du hur viktigt golvets yta är för din dans. Du kan påverka detta genom att välja skor med sula för önskat glid eller strävhet, beroende på vilken dans du praktiserar. När det ligger kaffe i hörnet på dansgolvet beror detta på att golvet är strävt, gå eller dansa genom kaffet så blir skorna lite halare och du får bättre glid under fötterna!

 

Danskurs

Vad bör jag ha för kläder på danskurserna?

Hel och ren, och bekväm. Snickarbyxor och finkostym är inte att rekommendera, men till en början fungerar jeans och inneskor utmärkt. Snart ökar tempot på kursen och träningskläder blir mer aktuellt, tyvärr har vi inget omklädningsrum på Malmabuggarna.

 

Ska jag ta med vattenflaska?

Det är jättebra att ha med egen vattenflaska till kurserna. Vi har vattenkannor på fikavagnen, fyll gärna din flaska i köket. Att ha med egen flaska det sparar plastmuggar, och i långa loppet också vår miljö.

 

Finns det fikaförsäljning under kurserna?

Mitt i kursen är det 10 minuter paus, då finns det en fikavagn med vatten, kaffe/kaka & frukt.